Jadual kelas ade di sebelah kiri ye.. Untuk Pengetahuan Laling2 semua...Kelas Hands On Group Min3/ 4 org baru kelas on ye..tq..Untuk request DIY kelas boleh pilih di hari biasa isnin-khamis..tq

Pengikut

Sabtu, 3 Mac 2012

KEK PISANG GEBUSSS
(resepi dari kak ros jintan manis) 
Resepi nie memang baguzz.kek pisang yang moist,lembut n gebusss

Kek Pisang Gebuss

Kek pisang yang dah siap dibakar n dipotong.
 Bahan2 Nya
2 Cawan Tepung superfine/tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan gula caster
5bji  Pisang
2 Bji telor
*Bahan2 yang diatas di msukkan semua dalam bekas dan mesen
sehingga kembang..Masukan esen vanila,dan pukul lg sehingga kembang
seperti buat kek sponge.
*1/2 cawan minyak.
Minyak masukkan secara perlahan2..
Salam semua..semoga hari ini lebih terbaik dari semalam...Hari ni kita Kongsi2 resepi nye.....resepi nie saye ambil daripuan hajjah noraini..(resepi noraini) moist je kek dia..sape2 yang nak mencube..cubelah..x rugi..pasti jadi..kek pun sedap n terasa chocolate di tekak...

Kek Chocolate Moist yang Siap di kukus

kek Chocolate moist yang dah di slice


Bahan A..
150gm Minyak jagung
180gm Susu Cair
200gm Gula
220gm Susu pekat
1Sudu besar Chocolate emulco
**bahan2 diatas hendaklah dimasak di atas api sehingga gula larut..kemudian disejukkan.

Bahan B
50gm serbuk koko
90gm tepung supefine/tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2sudu teh soda bikarbonat

Bahan C
3 Biji Telor yang di pukul sehingga kembang.

Caranya..
Apabila bahn A telah sejuk ,campurkan bahan C kedalamnya..kacau rata  n masukkan bahn B.dan gaul sehingga sebati..Kemudian kukus 45 minit hingga masak.

Untuk Hiasan atas Kek..
200gm chocolate masakan
2sudu butter
120 whiping cream/ susu cair
*larutkan bahn dia atas secare double boil...biarkan sejuk n curah diaatas kek..
Selamt mencube n menjamu selera....
Bintang warna merah