Alhmdulillah..masih ade kesempatan lagi untuk Alin meneruskan catatan di Blog Kesayangan ku ini... X nie Alin nak berkongsi resepi dgn tetamu2 Alin yang sering dan sentiasa mengikuti pekembangan di Blog nie..
Ok Alin nak bagi resepi biskut raye niee...biskut menjadi pujaan orang dulu2..heheee Nie Resepi Mak Alin yang begitu senang campak2...jadi yo..Polekkkan..heheeTapi X dalah Alin tulis resepi campak2..heheee
Alin dah sukat n timbang tukar kepade grammm.Ok..yok kita layan resepi biskut nie..JENGG JENGG JENGG
BISKUT DAHLIA ENAK RANGUPP
Bhn A
220 gm Butter
80 gm Gula Aising
1biji Kuning Telur
1sudu teh Essen Vanilla
*satukan pukul sehingga kembang
Bhn B
160 gm Tepung Jagung
160 gm Tepung Kastard
*satukan bhn B
Bhn C
200gm-250gm Tepung Gandum
CARANYA;
1-Pukul bahan A sehingga kembang sedikit macam ini
2-Kemudian masukan Bahan B..gaul rata
3-Last sekali masukkan bhn C..Gaul Sebati mnjadi dough
masukkan bhn C nie masuk 220gm dulu tpgnya.. kalau rasa adunan dah ok x perlu masukan lagi..
kalau lembik tambah lagi tepungnya sedikit2 hingga adunan ok yeee..mjnadi doh
4-Masukan adunan sedikit di dalam paiping Bag dan paip seperti ini..
Gunakan Nozzle Kelopak Bunge antara 8-12pcs
5-Daa daaa Inilah Biskut Dalia yang sudah dihias ngan ceri
6-Biskut Dahlia yang sedang harum dibakar.... Tengok tu kelopak bngenya x jatuh..
Inilah hasilnya..BISKUT DAHLIA ENAK RANGUP
Selamat mencuba ya....