Jadual kelas ade di sebelah kiri ye.. Untuk Pengetahuan Laling2 semua...Kelas Hands On Group Min3/ 4 org baru kelas on ye..tq..Untuk request DIY kelas boleh pilih di hari biasa isnin-khamis..tq

Pengikut

Isnin, 16 Julai 2012

MEHH KITOO BUEKK BISKUTT YOO...

Alhmdulillah..masih ade kesempatan lagi  untuk  Alin meneruskan catatan di Blog Kesayangan ku ini... X nie Alin nak berkongsi resepi dgn  tetamu2 Alin yang sering dan sentiasa mengikuti pekembangan di Blog nie..
Ok Alin nak bagi resepi biskut raye niee...biskut menjadi pujaan orang dulu2..heheee Nie Resepi Mak Alin yang begitu senang campak2...jadi yo..Polekkkan..heheeTapi X dalah Alin tulis resepi campak2..heheee
Alin dah sukat n timbang tukar kepade grammm.Ok..yok kita layan resepi biskut nie..JENGG JENGG JENGG


BISKUT DAHLIA ENAK RANGUPP


Bhn A

220 gm Butter

80 gm Gula Aising
1biji Kuning Telur
1sudu teh Essen Vanilla
*satukan pukul sehingga kembang
Bhn B
160 gm Tepung Jagung
160 gm Tepung Kastard
*satukan bhn B

Bhn C
200gm-250gm Tepung Gandum

CARANYA;

1-Pukul bahan A sehingga kembang sedikit macam ini



 2-Kemudian masukan Bahan B..gaul rata


3-Last sekali masukkan bhn C..Gaul Sebati mnjadi dough
masukkan bhn C nie masuk 220gm dulu tpgnya..                                                                           kalau rasa adunan dah ok x perlu masukan lagi..
kalau lembik tambah lagi tepungnya sedikit2 hingga adunan ok yeee..mjnadi doh



 4-Masukan adunan sedikit di dalam paiping Bag dan paip seperti ini..
Gunakan Nozzle Kelopak Bunge antara 8-12pcs



5-Daa daaa Inilah Biskut Dalia yang sudah dihias ngan ceri



6-Biskut Dahlia yang sedang harum dibakar....                                                                         Tengok  tu kelopak bngenya x jatuh..





Inilah hasilnya..BISKUT DAHLIA ENAK RANGUP

Selamat mencuba ya....

2 ulasan:

  1. nampak sedap jer...bunga nyer pun cantik....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq Mummy Icha...Senang2 buatlah Biskut ni...sedap enak cair di mulut...

      Padam

Bintang warna merah